5 Kasım 2011

STEVE JOBS

Steve Jobs 24 Şubat 1955’te San Francisco’da doğdu. O dönemde üniversite öğrencisi olan biyolojik ebeveynleri Joanne Schieble ve Suriye asıllı Abdulfattah  ‘John’ Jandali, evli olmadıkları gerekçesiyle bebeklerini evlatlık vermek zorunda kaldılar. Birkaç ay sonra evlenen çiftin bir de kızları oldu. Ve Steve’in biyolojik kız kardeşi Mona Simpson ile çok iyi bir ilişkisi vardı. İstenmeyen bebeği evlat edinen ve ona Steve adını veren Paul ve Clara Jobs, San Francisco yakınlarındaki Santa Clara’da yaşayan sıradan bir aileydi. 
 1972’de Reed Üniversitesi’ne giren Jobs, birinci dönemin sonunda okulu bıraktı.  Video oyunları yapan Atari isimli şirkette teknisyen olarak çalışmaya başlayan Steve, bu süreçte Wozniak ile tanıştı ve birlikte Steve’in ailesinin garajında ilk Apple1’ i yarattılar. Apple 1 ortalama 700$ civarında bir satış rakamı ile piyasada satışa sunuldu. 1 yıl sonrasında Apple1 e göre çok daha fazla gelişmiş olan Apple2 piyasaya sürülmüştür.
Daha sonra 1 Nisan 1976’da Apple kuruldu. O sırada aralarında olan üçüncü kurucu ortak Ron Wayne oldukça kısa bir süre sonra ortalıktan ayrıldı. Steve işin pazarlama, kaynak bulma tarafıyla ilgileniyordu. İlk pc lerin üretiminin ardından satışlara ragmen ana kartların paralarını ödeyip, şirketi ayakta tutabilmek için Steve otomobilini, Wozniak ise hesap makinasını satmak zorunda kalmıştır.  1980 yılının sonlarına geldiğimizde artık Apple halka arz edilmiştir. Şirketin geliri 1 milyon dolara ulaşmıştır.


Apple sağlam adımlarla büyümeye devam ederken şirketi başarı ile yönetip büyümesini saglayacak bir ceo’ya ihtiyaç vardı ve bu kişi Pepsi cola’nın ceo’su John Scully’ den başkası degildi. Aynı yıl Apple 3.bilgisayarı olan Apple Lisa’yı piyasaya sürmüştür. Her ne kadar teknolojik olarak sınıf atlamış olsa da bu pc ile Apple pazarlama da sınıfta kalmıştı. Maliyeti de oldukça yüksek olduğundan ötürü 2 sene içerisinde Apple Lisa piyasadan geri çekilmiştir ve büyük düşün konsepti altında bugün teknoloji harikası dediğimiz Machintosh’ların üretimine başlanmıştır.
Machintos üretimine başlanmasından bir süre sonra şirket içinde çıkan anlaşmazlıklar sonucu Steve Apple’dan kovulmuştur. Bu başarsızlığını bir yerde kendisi için telafi etmek istiyordu ve yeni bir bilgisayar şirketi olan Next’i kurdu. 1996 yılında Apple şirketi, Jobs’u kurduğu şirkete geri getirmek için NeXT’i 429 milyon dolar karşılığında satın aldı. Kendi kurduğu ve hatta kovulup geri çağrıldığı şirkete Steve 1997'de Ceo olur.

 

Next’in teknolojisi başarılı bir şekilde Apple ürünlerine uygulanmıştır. 2000 ‘li yıllara geldiğimizde Ipod üretilmiştir.İpod taşınabilir müzik çalar ile ciddi bir başarı yakalayan Steve bunu gözardı etmeyerek İtunes’i kurdu. Böylelikle online müzik piyasalarını da ele geçirmiş oldu. Bütün bu sayısız başarılar ile birlikte geçici olarak getirildiği ceo’luk görevi artık kalıcı olarak Steve’in olmuştu. Dahası Steve şirkete 1 $ karşılında hizmet eder olmuştu. Bu ona Guiness Dünya Rekorları listesinde “En Düşük Maaşlı CEO” unvanını kazandırdı.
Steve’in kurmuş olduğu 3. başarılı şirket ise Pixar’dır. Bir animasyon film şirketidir. Bugün hepimizin severek izlediği; oyuncak hikayesi, kayıp balık nemo, arabalar gibi ödüllü animasyon filmlerinin arkasında da yine Steve vardır.
Steve, Apple’daki ceo’luk görevinden 7 yıldır savaş vermiş olduğu kanser hastalığı yüzünden Agustos 2011 yılında ayrılmıştır.  5 Ekim 2011 ’ de ise ben idolümü, dünya ise yaratıcılık ve başarı da sınır tanımayan bir insanı kaybetmiştir. Steve Jobs’u ben ya da benim gibi blog yazaları ya da gazete haberlerinden tanımak istemezseniz eger birebir kendisi tarafından  Einstein’ın da biyografisini kaleme alan Walter Isaacson ’ a yazdırmış olduğu biyografisini okumanızı öneririm. Sevgiler,
Kaynak: Çeşitli sosyal ağlar ve kitaplar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder